מגיע היום הזה שבו אתה מקבל את רשיון הנהיגה. זהו, עברת טסט ולא משנה ראשון או תשיעי, עכשיו מותר לך כמו לכולם לנהוג בכביש ציבורי. האם זה אומר שאתה יודע לנהוג? האם זה אומר שאתה מבין את האחריות העצומה שיש בלהפעיל את המכונה הזאת שנקראת כלי רכב? לפי דעתי, מעט מאוד אנשים לוקחים את הנהיגה בתור מה שהיא באמת, לא סתם פעולה יום-יומית שחייבים לעשות בשביל להגיע ממקום למקום, אלא כסכנת חיים אחת גדולה.
אז אולי זה נשמע לכם מפחיד או מאיים, אולי אתם אפילו חושבים שאני ממש מגזים וזה בסדר, אולי אחרי שתסיימו לקרוא תבינו בדיוק למה אני מתכוון.
בישראל 28 שיעורים וטסט אחד כתנאי מינימום מקנים לך רשיון נהיגה. האם זה מספיק ? לא אם תשאלו את הפינים. בפינלנד, מתחילים ללמוד נהיגה מגיל 15 כחלק מתוכנית הלימודים בבית הספר. כן כן, שמעתם נכון. שיעור מתמטיקה, לאחריו מדעים ואיפשהו ביניהם יש גם שיעור נהיגה. בגיל 15 עד גיל 16 בפינלנד לומדים תיאוריה ונבחנים בסוף שנת הלימודים. בגיל 16 כבר מתחילים ללמוד מעשית כיצד להפעיל רכב אך עדיין לא ממש לנהוג בו. רק בגיל 17 מתחילים התלמידים לנהוג ברכב במגרש סטרילי וסגור ותחת פיקוח צמוד של המורה/מדריך. נשמע קצת יותר מ-28 שיעורים בתוך העיר שלכם נכון ? אז זהו, לא שמעתם הכל. בשביל באמת לקבל את רישיון הנהיגה בפינלנד, צריך לעבור שלושה טסטים עד גיל 19. מה זאת אומרת שלושה טסטים ? אחד בנהיגת יום, אחד בנהיגת לילה ואחד בנהיגה בשלג (זהו למעשה טסט כפול, שלג ביום ושלג בלילה). התנאים הקשים בפינלנד, שלג וקרח כמעט לכל אורך השנה מכריחים את הנהגים למיומנות מסויימת אשר פשוט לא ניתן לרכוש בדרך אחרת חוץ מעשרות שיעורי נהיגה בתנאים אלו. אז תהיתם איך כל כך הרבה נהגי ראלי מגיעים מסקנדינביה ? כנראה שהם לא סתם מוכשרים, מטמיעים בהם את תרבות הנהיגה מגיל צעיר וזה חלק מאורח חייהם.
בואו נחזור למדינתנו הקטנה. אני זוכר כתבה מסוימת ששודרה בחדשות על בני נוער חרדים שרוצים ללמוד נהיגה אך הרב שלהם אוסר עליהם מסיבות כאלו ואחרות. אז מה הם עושים ? לומדים נהיגה בסתר, עוברים את הטסט ומקבלים את רשיון הנהיגה שלהם. את תקופת המלווה הם כלל לא עושים ! הם משכירים רכבים בשוק שחור לאחר מכן, שכן אף אחד לא יודע שיש להם רישיון אפילו לא ההורים שלהם, נוהגים ללא כל ניסיון ועושים תאונות. חוסר אחריות מצידם? לדעתי לא רק, אלא של כל המערכת. אם תשאלו אותי אישית, אני השכלתי והרווחתי הרבה יותר מתקופת המלווה כאשר אבא שלי ישב לצידי מאשר בשיעורי הנהיגה. עם כל הכבוד למורי הנהיגה בארץ וחלקם באמת נהדרים, תפקידם הוא ללמד אותך לעבור טסט. מעטים מורי הנהיגה שגם מלמדים אותך להזהר, להיות אדיב, לתת זכות קדימה גם כשזה לא חובה בצומת ובכלל פשוט לשים יותר לב. רק המלווה שלך, אבא או אימא או אפילו חבר גדול ממך, רק להם באמת אכפת ממך, רק להם באמת אכפת אם תיפגע. המורה שלך, אתה תעבור טסט ולא תראה אותו יותר לעולם. תחשבו על זה קצת.
כואב לי לראות ביום יום אנשים שמקלים ראש בנהיגה שלהם. מדברים בטלפון, קוראים עיתון, מתגלחים ועוד עשרות פעולות שאין להם מקום כאשר נוהגים. אנשים, אל תשכחו, אתם נוהגים בגוש פלדה אשר משקלו מעל טון ברוב המקרים ואף יותר מכך במקרה של ג'יפים גדולים או משאיות. כל פגישה עם קיר או עץ או רכב אחר תסתיים בנזק כבד בנפש וברכוש.
אז איך כן נוכל להיזהר יותר ? כמובן שמדובר יותר על הנהגים הצעירים, רוב הנהגים המבוגרים כבר לא ישנו את תרבות נהיגתם בגלל כתבה שהם קראו איפשהו, הנהיגה שלהם כבר איתם 20 או 30 שנה, קשה לשנות טבעו של אדם ברגע, אבל למרות זאת אנסה. קודם כל נתחיל בעובדה שאסור לוותר על תקופת המלווה. יש המון נהגים שפשוט יושבים בבית ומחכים שהזמן יעבור כי אבא או אמא מציקים להם כשהם נוהגים. חשבתם למה הם מציקים לכם? לא כי הם פשוט כאלה, הם אוהבים אתכם, דואגים לכם. נמשיך בדברים הפשוטים שאתם שומעים עליהם כל הזמן שהם לא לנהוג עייפים למשל. אי אפשר להילחם בזה, הנהיגה היא ברוב הפעמים פעולה מונוטונית, אנחנו נוהגים במשך הרבה זמן בקו ישר בלי יותר מדיי שינויים, אם אנחנו עייפים, אנחנו נירדם. אני אפילו לא אתחיל עם הדברים המובנים מאליו של נהיגה תחת אלכוהול או סמים כי זה באמת מרתיח ולא מובן לי כלל. זהירות כללית, מה זאת אומרת? תמיד להסתכל במראות, כשאתם עוברים נתיב, להסתכל בכל המראות ולא רק במראה הספציפית שנחוצה לכם לשם מעבר נתיב זה, לכו תדעו איזה אופנוען יפתיע אתכם פתאום. שימו לב כאשר נוסעים בתוך עיר, לרכבים העומדים לצידי הכביש – רכב אשר הגלגלים שלו פונים לתוך הכביש, סבירות גבוהה שהוא עלול לפתע לנסוע. האטו לפני צמתים ומעברי חצייה גם אם כבר 3 בלילה ואתם מכירים את הצומת הזאת ואף אחד לא עובר שם לעולם. כמובן שהייתי שמח אם כולנו היינו עוברים בשלב זה או אחר קורס נהיגה מתקדמת, לא בשביל שנדע לעשות "דריפטים", אלא על מנת שנוכל לדעת לשלוט טוב יותר ברכב שלנו במקרה של סכנה, במקרה של החלקה או ראות לקויה. אבל זה באמת חלום. יש עוד עשרות דוגמאות שיכולות לעזור אבל סך הכל, זה תלוי בכם, בנהגים. כל פעם שאתם עולים על ההגה תחשבו על עצמכם, על האנשים שאוהבים אתכם וכמה תהיו חסרים להם אם לא תהיו.
אולי הפחדתי אתכם קצת, אלו דברים קשים לחשוב עליהם. אבל אולי רק ככה נבין שזו הדרך להפחית בתאונות הדרכים הנוראיות שלנו. אז בפעם הבאה שאתם יוצאים לבלות עם החברים, אל תתרשמו אם הנהג יודע "לשלוט" ברכב במהירות לטענתו, או אם הוא יודע להחליק עם בלם היד את הרכב, מה שאתם צריכים לדעת זה אם הוא יכול לקחת ולהחזיר אתכם הביתה בשלום.
אז אולי אנחנו לא גרים בפינלנד ולא עושים שלושה טסטים בתנאים שונים בשביל לקבל רשיון, אבל מה שבטוח, החיים שלנו שווים לא פחות משלהם, אז בואו נתחיל להתייחס לזה ככה.