אודה ולא אבוש, שסקפטיות חזקה אפפה אותי כשקיבלתי את ההצעה להתקין ברכבי את המערכת למניעת תאונות דרכים של מוביילאיי. האם המערכת לא תהיה טורדנית מדי? האם האלגוריתמים יעבדו בצורה מדוייקת? האם צפצופים כאלה ואחרים באמת יכולים למנוע תאונות דרכים? ככל שביליתי יותר זמן במחיצת המערכת, התחזקה בליבי המסקנה שכן, ובגדול.
הדיווח הראשון במבחן ארוך הטווח של אביעד למערכת ה- Mobileye
לצד שילוב המערכת ברכבים שונים (ביניהם וולבו) כמערכת אינטגרלית המגיעה עם הרכב מהיצרן, מציעה מוביילאיי את המערכת גם לבעלי רכבים פרטיים. המערכת ניתנת להתקנה גם על רכבים ישנים יחסית, ובלבד שאלה מצויידים במחשב רכב (אנו התקנו אותה על רנו קליאו ספורט 2001). המערכת אינה זולה: הגרסא אותה קיבלנו היא היקרה בהיצע, ומצויידת במערכות להתראה על סטיה מנתיב, על התנגשות פוטנציאלית, על אי שמירת מרחק ועל המצאות הולכי רגל, וכן מסוגלת לכבות ולהדליק את האורות הגבוהים בצורה חכמה (פירוט בהמשך). בנוסף, כוללת המערכת צג (ראה תמונה) אינפורמטיבי. מחירה הינו כ-5,000 שקלים. גרסת הביניים זהה לגרסה הבכירה, למעט מערכת האורות הגבוהים, ומחירה זול בכ-500 שקלים (4,500 סה"כ). בנוסף, מוצעת גרסת בסיס במחיר אטרקטיסי של כ-2,400 שקלים. גרסה זו אינה כוללת צג, וכן אינה כוללת מערכות לויסות האורות הגבוהים ולהתראה מפני הולכי רגל. כמו כן, גרסת הבסיס אינה מתריאה מפני אי שמירת מרחק, אלא מספקת התראה לפני התנגשות חזית-אחור וסטיה מנתיב בלבד.
התקנת המערכת נמשכת כשעתיים, בסיומן תצטרף אל הדש-בורד יחידת התצוגה (בדגמים היקרים), ויחידת המצלמה (הנראית כגלאי רדאר, מותקנת מאחורי המראה ואינה מפריעה כלל). כל המערכות עובדות בסינרגיה מושלמת, ולאחר תקופת התרגלות קצרה מתרגלים לצלילים השונים ולמשמעותם.
ראשית נסקר את מערכת ההתראה מפני התנגשות חזית-אחור: זו מפיקה צליל חזק לפני כאשר מתקרבים מהר מדי לרכב מלפנים, ועשויה למנוע תאונה בזמן אמת. מערכת ההתראה מפני שמירת מרחק מפיקה התראות מיותרות כשהתנועה נעשית צפופה. בישראל, בה כל ניסיון לשמור מרחק נתקל בפעולת נגד של רכבים המנסים להדחף בפער, מערכת זו הופכת מציקה. מצד שני, ניתן להגדיר למערכת את פרק הזמן (בשניות; זוכרים את שיטת 21, 22 לשמירת מרחק?) הרצוי להתראה. נכון שלפי הספר צריך לשמור מרחק של שתי שניות, אך בסביבה הארצישראלית יגרור הדבר התראות שווא. ברכב המבחן הגדרתי את המערכת לשניה אחת.
מערכת חשובה נוספת היא זו המתריאה מפני סטיה מנתיב: גם כאן, ניתן להגיד את מידת הרגישות, כך שמצד אחד לא תהיה המערכת רגישה מדי ומצד שני תתריע בזמן. לטעמי, בנושא זה עדיף שתשנו את הגדרות ברירת-המחדל של היצרן (כך עשינו אנחנו) כך שלא יינתנו התראות שווא ושאלו שכן יינתו, יינתנו בזמן.. שינוי ההגדרות, אגב, מתבצע בקלות ובאינטואיטיביות דרך התפריטים שעל הצג.
עוד מציעה המערכת אפשרות להדלקת האורות הגבוהים באופן אוטומטי כשהכביש חשוך, וכיבויים כשעובר רכב ממול. המערכת עובדת היטב, מכבה את האורות כשעובר רכב ממול ותדליק אותם מיד(!) כשהרכב הבא ממול יעבור אתכם. פעולת המערכת משתבשת רק כאשר נוסעים מול תמרורים גדולים: החיישן מסונוור מהאור שחוזר מהתמרורים (מהאור שלכם עצמכם) ומכבה את האורות. כמובן שניתן להדליק את האורות הגבוהים ידנית (אם כי כאשר הם נדלקו אוטומטית, אין אפשרות לכבותם ידנית). פיצ'ר נוסף הוא ההתראה מפני הולכי רגל. מסיבות ברורות היה קשה לסמלץ את פעילות המערכת בזמן אמת, אך ראייתה של המערכת אינה רחבה מספיק, ולכן מתקבלת ההתראה רק כשהולכי רגל מול הרכב וכשמאוחר מדי (כאשר הולך רגל קפץ לי לכביש [באור יום] ונעצר בדקה ה-90, לא צפצפה המערכת). יש לציין שפעולת המערכת לזיהוי הולכי רגל מוגבלת בלילה.
למערכת יש חסרון עיקרי, והוא התראות השווא: בנסיעה בכבישים בעלי נתיבים צרים (כגון בעליות לירושלים), מתריאה המערכת על סטיה מנתיב גם כשלא צריך – אך זהו צורך מתבקש בהתחשב בעובדה שמדובר באלגוריתם בינה מלאכותית, ושיש צורך להתריע מספיק זמן לפני הסטיה מהנתיב עמ"נ למנוע תאונה במקרה אמת.
לסיכום, מוביילאיי מציעה פתרון בר-קיימא לחלק מתאונות הדרכים הנובעות מהסח דעת (ואף הירדמות) של הנהג, ובהחלט עשויה להציל חיים. לטעמינו, מומלצת דווקא המערכת הזולה, היות והיא מטפלת בגורמים העיקריים לתאונות הדרכים: סטייה מנתיב והתנגשות חזית-אחור.